dinsdag 20 december 2016

BoHo vest deel 8: de mouwen!Voor de mouw ben ik begonnen met 3 grannys's, dit paste redelijk goed om de mouw van mijn bestaande vest. Het kan zijn dat je 1 toer minder moet haken per granny, wil je de mouw smaller hebben. Ik haakte de granny's eerst aan elkaar met een toer vasten. Begin in een hoek en haak daar 2 v, v in elke st, (15) op de hoek 3v, naar benden met 15 v. 2e granny nemen, 2 v in de hoek en weer omhoog met 15 v. dit herhalen tot de 2e hoek van de 3e granny, hier haak je 2 v

Ik heb vervolgens 5 toeren van het golfpatroon gehaakt. Begin weer met 2 stk samen haken voor een mooiere overgang, stk in elke st, op de middelste van 3 vasten haak je 3 stk, in het dal haak je weer 3 stk samen. Eindig met 2 stk samen haken.
Het volgende deel is wat gepuzzel, vooral vaak het gehaakte deel passen op de mouwaanzet om te kijken of je nog goed zit, en zo niet, het aantal steken aanpassen (bijv. door 2 steken samen te haken)Ik had rond de 90 vasten gehaakt rondom het gat van de mouw in het vest. Wanneer je de st op de mouw telt, kom je waarschijnlijk te hoog uit (100 st, dus 10 st teveel). Die heb ik in de volgende toeren weggesjoemeld ;-) De zigzag moet ook weer wat bijgetrokken worden, wil je de mouw strkas goed aan de inzet krijgen. Haak in dezelfde kleur als de vasten van de mouwaanzet: begin met 2 dstk samen, 3 x dstk, 5 x stk, 5 x hstk, 6 x v, 5 x hstk, 5 x stk, 1 x dstk.
3 dstk samen gehaakt in het dal, 1 x dstk,  Ga zo door tot het einde, hierdoor krijg je de hoeken afgevlakt. Helemaal recht wordt het niet, maar daar zie je uiteindelijk bij het vastmaken niets meer van.


Om de mouw rond sluitend te krijgen haak je nog 3 halve granny's.
Begin met haken aan de zijkant. let goed op: 1 zijde van een halve granny aan de kant met stokjes; laat de laatste rij van de stokjes ongemoeid (dit wordt straks als oksel aan het vest gemaakt)

Ga door met vasten aan 1 zijde van de granny. In de hoek weer beginnen een zijde vasthaken van de halve granny (v, l, hv, l, st overslaan, herhalen) Op de punt de halve granny vasthaken met 2 x een v, l, hv, 2e zijde halve granny, v op de hoek, volgende halve granny vasthaken. Laatste zijde van d ehele granny met vasten haken.


Nu aan de zigzag/stokjes kant, de 1e halve granny vasthaken tot de laatste "okselrij"

1 toer vasten rondom haken, in het dal 3 stk samenhaken.

Begin halverwege de oksel-1e-halve granny; haak een stk, 3 stk samen, hstk.

vasten mooi verdeel over de steken van de halve granny's haken. Vul het  2e dal weer op met hstk, 3 stk samenhaken, hstk.
   

De mouw gaat nu nog plm 30 cm langer worden, maar ook smaller. Tel dus nu eerst je steken. Ik heb 80 steken. 1 toer stokjes = 1 cm. Wanneer je 30 toeren haakt moet je op ongeveer 40 a 50 steken zitten. Minder dus elke toer 2 steken, gedurende 20 toeren. Na 20 cm (20 toeren) haak je dan nog 10 toeren zonder te minderen. Meten = weten: wil je de mouwen langer haak dan meer toeren, wil je ze korter, haak dan minder toeren.
Haak stokjes of juist de steken die je eerder in de body hebt gebruikt.(zie de haakbijbel)
Ik haakte:
1) stk
2) judithsteek ( blz 154)
3) stk
4) stk
5) cluster van 3 stk
6) stk
7) vasten
8) parelsteek (blz 91)
9) vasten
10) stk
11) stk
12) kruissteek (blz 158)
13) stk
14) en 15) sterresteek
16) stk
17) stk
18) stk
19) judithsteek
20) stk (hierna gestopt met minderen)
21) stk
22) stk
23 tm 25 mos steek
26) stk
27 tm 29 reliefstokjes (boordje)

zet nu de mouw met spelden of stekenmarkeerders op een paar punten vast aan het vest.
Haak de 2 delen aan elkaar vast op de Scheepjes Cal 2016 manier (hier vindt je een duidelijk filmpje: KLIK 

Begin in de oksel, de draad zit onder het werk, de joining methode heet ritssluiting, hierdoor krijg je een mooie platte afwerking. Natuurlijk doe je dit in dezelfde kleur als de vastenrand van de body ;-)

Dit gedeelte over de mouw leest wat rommelig, vooral aan het begin is het wat passen en meten, en vooral doen, vaak wordt mijn uitleg dan ook wel wat duidelijker.


Haak nog zo'n mouw en dan ben je al bijna klaar met het Boho vest!

alleen nog de kraag!