dinsdag 26 november 2013

Sneeuwbalmankrans!

Soms zijn de simpelste dingen het leukste...Zo ook deze krans van Repeat Crafter Me ! Hij staat ook al Freubelweb en daar werd meteen de vraag gesteld:"is er ook een nederlands patroon van?" nou, nee dus. Nu haak ikzelf net zo makkelijk in het engels, amerikaans of nederlands, maar ik begrijp ook goed dat niet iedereen dat kan. Ook google vertalen biedt niet altijd uitkomst. Wat mij betreft is dit nu al het project van de winter 2013 geworden, zo leuk vind ik hem! Dus, voor de liefhebbers, hier de vertaling. Het is eigenlijk heel simpel:


Eerst de lap voor om een krans (ik heb een krans van 25 cm doorsnede gebruikt): Zet zoveel lossen op dat het strak om de krans past (katoen wordt altijd wat wijder) Ik heb de lap met Softfun Batik gehaakt op haaknaald 4mm. Ook heb ik een glitterdraad meegehaakt. Ik haakte de lap in stokjes, maar je kunt het natuurlijk ook in vasten haken. Kijk voor de foto's even op de originele tutorial: HIER 

dus: lossen, zoveel dat het strak om je krans past, plus 3 (is het eerste stokje) , in elke losse een stokje haken, begin in de 4e losse vanaf de haaknaald. 3 lossen en je werk keren. eerste v-tje overslaan, en vervolgens op elke v een stokje haken. Op deze manier blijft je lap mooi recht. Haak nu zoveel toeren en pas de lap om de ring, zo, dat het er strak omheen komt. Na de laatste toer hecht je af, knip een lang stuk draad af waarmee je de lap nu om de ring heen kunt naaien met een maasnaald (botte punt). Het zal wat lastig gaan, maar hou in gedachten dat je de einden goed tegen elkaar aanlegt en naai elke steek aan elkaar vast. Beetje schuiven en dan zal de lap zonder bobbels om je ring komen.

balletjes in 3 maten (ook weer een glinsterdraadje meehaken kan)
hier vindt je een linkje met een uitleg en filmpje van een Magische Ring : klik HIER


8 x het grote balletje:

1) MR, 5 v (of: 2 lossen en 5 v in de eerste losse)
2) 2 v in elke steek (10)
3) 1v, 2v rondom (15)
4) 2 x v , 2v rondom (20)
5 tm 7) 20 v
8) 2 x v, 2vsamen (15)
9) 1 v, 2v samen (10) balletje vullen
10) 2 v samen (5) draad afknippen en mbv naald door de laatste 5 steken halen, aantrekken en de draad straks gebruiken om het balletje aan de ring vast te zetten


8 x het middelste balletje:

1) MR, 5 v (of: 2 lossen en 5 v in de eerste losse)
2) 2 v in elke steek (10)
3) 1v, 2v rondom (15)
4 tm 6) 15 v
7) 1 v, 2v samen (10) balletje vullen
8) 2 v samen (5) draad afknippen en mbv naald door de laatste 5 steken halen, aantrekken en de draad straks gebruiken om het balletje aan de ring vast te zetten


6 tot 8 x het kleinste balletje haken:

1) MR, 5 v (of: 2 lossen en 5 v in de eerste losse)
2) 2 v in elke steek (10)
3+4) 10 v vullen
5) 2 v samen (5) draad afknippen en mbv naald door de laatste 5 steken halen, aantrekken en de draad straks gebruiken om het balletje aan de ring vast te zetten

Naai (of met een lijmpistool, plak) de balletjes op de krans ( zie ook de foto's op Repeat Crafter Me)

Iets anders dan het origineel, ik haakte het met Catania (en een dun glinsterdraadje), 2.5mm haaknaald . Wil je de sneeuwpop iets groter? gebruik dan garen geschikt voor naald 4...


Eerst de neus maken, met oranje:
4 lossen, hv in de 2e losse vanaf de haaknaald, hv in de volgende, vaste in de laatste losse. lange draad houden waarmee je straks de neus op het hoofd vastzet.


1) MR, 5 vasten (of: 2 L, 5 v in de eerste losse), ring goed dichttrekken
2) 2v in elke steek (10)
3) 1v, 2v rondom (15)
4) 2 x v, 2 v rondom (20)
5) 3 x v, 2v rondom (25)
6) 4 x v, 2v rondom (30)
7 tm 11) 30 v rondom
12) 4 x v, 2vsamen (25)
13) 25 v rondom vullen en oogjes plaatsen op de buik
14) 3 x v, 2vsamen (20)
15) 2 x v, 2vsamen (15)
16) 2 x v, 2v rondom (20) 
17) 3 x v , 2v rondom (25)
18 tm 20) 25 v rondom 
21) 3 x v, 2vsamen (20), oogjes plaatsen en neusje vastnaaien
22) 2 x v, 2vsamen (15)
23) v, 2vsamen (10) hoofd vullen
24) 5 maal 2 v samen haken , afknippen en mbv een naald door de overgebleven v steken, en als laatste door de lus, aantrekken en draad wegsteken. 


Sjaal:
50 lossen, vasten in elke losse (begin in de 3e losse vanaf de haaknaald). afhechten en om de nek van de sneeuwman binden.

Hoed:

MR, 5 v, dichttrekken, ronde sluiten met een hv, 
2) 2v in elke steek (10)
3) 1v, 2v rondom (15)
4) in de achterste lussen haken: 15 v
5) 3 x v, 2vsamen, rondom, ronde sluiten met een hv, 1 losse (12) 


6 en 7) 12 v rondom
8) in de voorste lussen haken: 12 v rondom, toer sluiten met een hv, 1 losse
9) 2 v in elke steek, rondom , afhechten (lange draad houden om mee vast te naaien)
eventueel nog een knoopje op de muts naaien, beetje opvullen voordat je het op de kop vastnaait.

Zet de sneeuwman vast op de krans (zie ook de foto's op Repeat Crafter Me) 

nu nog een vlaggetjeslinger: ook weer even anders dan het origineel (ik ben voorstander van dingen aan 1 stuk haken ;-), minder afwerken!)


Haak 16 lossen, haak in de 2e losse vanaf de haak: * een vaste, een half stokje in de volgende, een stokje in de volgende 2, dubbel stokje in de 7e. Haak 9 lossen en herhaal weer vanaf de 2e losse het gedeelte van het * . 
Herhaal nog 2 x (je hebt dan 4 vlaggetjes gehaakt) , haak tot slot nog 10 lossen en knip af. de draad gebruik je om de vlaggenlijn vast te zetten. 


maak met vilt de letters S N O W en plak deze op de driehoekjes. naai de vlaggenlijn vast aan de krans (zie ook de foto's op Repeat Crafter Me) 

Ik heb alle ballen en de sneeuwman mbv het lijmpistool vastgeplakt en voor de zekerheid nog met een speldje vastgezet, maar vastnaaien kan natuurlijk ook.

Thats all! Veel plezier met het maken van jouw sneeuwbal/man/kerstkrans! Ik denk dat ik nog wat sneeuwvlokjes ga haken voor op de krans en dan kan ie op de deur :-)

De styroporring, het softfun batik garen, Catania wit haakkatoen, veiligheidsoogjes 4.5mm en het glitterdraadje is te bestellen in de webshop
9 opmerkingen:

 1. Wat lief van je om het patroon te vertalen :)

  Groetjes Henrike

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Had hem daar inderdaad ook al gezien, zo mooi! Deze is ook prachtig, super gedaan. Groetjes, Amarins

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nederlandse uitleg is altijd leuk, want kan geen weg met de anderstalige.. bedankt en je krans is schitterend geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie krans,en zooooooo lief dat je het hebt vertaalt.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ok google traductor, is not the best, but thanks for the wreath pattern post, very nice idea, your wreath like me very much, hugs, visit me.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. thx you for your nice comment. You can find the english pattern in my blog post, just follow the link to Repeat Crafter Me!

   Verwijderen
 6. wauw mooi gedaan.

  creatievesien.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor het delen en vertalen van het patroon.

  BeantwoordenVerwijderen