vrijdag 13 januari 2012

Amigurumi kwalletje!

Ik heb nu meerdere vis-in-een-potje gehaakt, het resultaat is zo leuk, en je hebt snel een heel leuk eigengemaakt kadootje! Tussen al het glaswerk in de kast vond ik een iets ruimer potje, zonder deksel, dus er was ruimte voor nog een waterbeestje. Ik vond een heel leuk patroontje voor een kwalletje en heb deze vertaald, het patroon vindt je hier !Ik heb het gehaakt met haaknaald 2,5 en Rio katoen (blauw).

Voor het minderen van steken gebruik ik de volgende techniek: steek je haaknaald door het voorste lusje van een steek, draad omhalen en terughalen, door de volgende steek weer door het voorste lusje omhalen en terughalen, (3 lusjes op je naald) , omhalen en door de eerste 2 lusjes halen (je houdt dus 2 lusjes op je naald), omhalen en door de laatste 2 lusjes halen. Op deze manier voorkom je de gaatjes in je haakwerk bij het minderen!

En dan nu het patroon voor het kwalletje:

Lijfje:
R1  -maak een magische ring en haak 6 vasten in de ring (6 st)
R2  2 vasten in elke vaste (12 st)
R3   *1V, 2V* 6 x (18 st)
R4  *1V, 1V, 2V* 6x (24 st)
R5  tm 10 : in elke steek een vaste (24 st)
plaats nu oogjes (bijv 6 mm plastic oogjes, die vind ik zelf erg lastig om vast te maken, dus ik maak met zwart een dubbelknoopje voor de oogjes en borduur er meteen een mondje bij) Het originele patroon heeft nog 2 roze wangetjes van vilt erop geborduurd)
R11 haak 24 V in het achterste lusje van elke steek. hierdoor ontstaat een randje; de voorste steek van de deze rij gebruik je later om een mooi golvend randje te maken)
R12  *1V, 1V, 1 mindering* 6x (18 st)
R13  *1V, 1 mindering * 6x (12 st)
R14  *1 st overslaan, 1V* 6x (6 st)

Knip af, lang stuk draad overhouden. Laat je lus groot, gebruik een maasnaald om de draad door de 6 steken en de lus te halen, trek aan en knip de draad nog niet af!

Golvend randje:
ik heb hiervoor haaknaald 2 gebruikt. Haak door een voorste lusje uit R11 1 halve vaste.
vervolgens: *4 V in de volgende steek, 1 st overslaan, 1 halve V in de volgende steek* herhaal dit nog 7 x, afhechten en draad met een maasnaald doorsteken naar de onderkant van je kwalletje, het stukje draad van waarmee je begon ook met een maasnaald naar de onderkant halen. je heb daar nu 4 draadjes hangen.

De tentakels:
maak 9 x een ketting van 20 lossen. knip af, maar haal de draad nog niet door het lusjes om af te sluiten!.

Afwerking:
Neem een stukje draad en haal die door de 9 lusjes, trek nu, lusje voor lusje de kettingen dicht, en leg een dubbele knoop met het draadje waar de lusjes op geregen zijn. je hebt nu een trosje tentakels. Doe aan 1 van de 4 draadjes die aan de onderkant van het lijfje zitten een maasnaald en steek de draad door het trosje tentakels, net onder de dubbele knoop. leg weer een dubbele knoop en zo zit je trosje vast aan het lijfje. "Kam" nu alles netjes en knip de draadjes af. Ik heb alle losse draadjes gewoon tussen de kettingen van lossen gelaten, zo heeft je kwal dikke en dunne tentakels.
Je kunt natuurlijk ook de kettingen van lossen vastmaken aan de onderkant van het lijfje, verdeeld over de onderkant, en de draadjes allemaal wegwerken. Het bosje tentakels wordt dan minder dik...

Tips:
Om het kwalletje de ruimte in een potje te geven heb ik een sateprikker gebruikt, die ik een beetje schuin ingestoken heb. Door de vele tentakels zie je het stokje niet. Om de sateprikkers vast te zetten op de bodem, gebruik ik dubbelzijdig tape; onder het gehaakt rondje (bodem) een kruis van dubbelzijdig tape en een heel klein stukje rondom de sateprikker.

Je kunt natuurlijk ook een lusje haken om het kwalletje op te hangen, bijv met het lange stuk draad waarmee je begint bij de magische cirkel ( je hebt maar 6 lossen nodig voor een lusje...)

1 opmerking: